Un reportaj de Flora ORDEAN
Chimia, aşa cum a fost cunoscută fabrice de fire şi fibre poliamidice în limbajul uzual l romaşcanilor, a avut i cu a multor altor obiective ale industriei comuniste româneşti. Un obiectiv supradimensionat, făcut să lucreze în circuit închis, „în Centrală”, şi care nu a supravieţuit experimentelor de privatizare.
Primul ţăruş pe santier a batut pe 15 martie 1977. Lucrarile au început, printr-un decret derogatoriu în mai 1977. Prin decretul 41/1 feb 1978 s-a infiintat IFFP. Pornirea oficiala s-a facut pe 26 septembrie 1980. În fapt, fabrica a pornit in 1981 si in 1984 a atins capacitatea de proiect. (18.000tone/an). Firele mergeau la industria textila,reteaua cord mergea la industria de anvelope,fibra la fabricarea mochetelor. Fabrica a fost mereu în creştere din 1985 până în 1989, în fiecare an primea Ordinul Muncii clasa I. În 1989, era pe lista pentru Erou al muncii socialiste.
În perioada aceea era animaţie, rigoare, disciplină. Mulţi oameni, care au plecat spre alte locuri de muncă după ce s-a închis fabrica, recunosc acum că au învăţat aici adevărate lecţii, care le-au folosit, apoi, în viaţă.
După Revoluţie nu a mai contat nimic din ceea ce se făcuse până atunci şi au apărut o mulţime de probleme: problemele legate de adaptarea la piaţa liberă, probleme legate de aprovizionarea cu materie primă, concurenţa existentă pe piaţa de desfacere, unde fabrica românească, energofagă şi cu preţuri mari la produsele finite, nu a putut lupta cu concurenţii din afară, adaptaţi la legea cererii şi a ofertei.
www.cnstv.ro
COVID-19: Numărul cazurilor confirmate în Neamț și în țară (17 ianuarie) (ziarneamt.ro)
23 de persoane confirmate cu COVID-19 în Neamț, astăzi, 17 ianuarie. În urma testelor efectuate la nivel național, față de...